Saara Aalto on iso kala – mutta millaisessa lammikossa?

Onnittelut Saara! Mahtava suoritus. Kun Suomi-tyttö tai -poika pärjää maailmalla – ja jos tämä vielä sattuu olemaan naapurikunnan asukkeja – voidaan rinta rottingilla puhua meidän tytöstä tai pojasta ja kollektiivisesta menestyksestä. Puolet menestyksestä sataa ikään kuin omaan laariin. Tiedostaen viihdealan kovuuden ja brittimarkkinan armottomuuden, suoritus on kova. Tätä ei mitenkään himmennä tv-laulukilpailujen pienoinen laskusuhdanne. Minulle tämä on kyllä meikäläisen musabisneksen yksi kovimmista jutuista aikoihin. Eikä siksi, että joku lahjakas nainen olisi kokeillut kepillä jäätä, saanut tilaisuuden ja sattumoisin onnistunut vaan siksi, että joku lahjakas nainen on unelmoinut rohkeasti ja tehnyt vuosia töitä unelmansa eteen. Kiintoisaa tässä on, että meikäläistä musabisnestä tässä ei perinteisessä mielessä itse artistia lukuunottamatta kovinkaan paljon tainnut edes olla. Tämä on artistin show.

Törmäsin Saara Aaltoon ensimmäisen kerran Voice of Finlandin ensimmäisen tuotantokauden ääni ratkaisee -jaksoissa. Uutuussarjaa tuli ajoittain seurattua. Ensimmäinen esitys oli huikea. Ainakin minulle tuo on jäänyt mieleen – mukaanlukien formaatin myöhemmät tuotantokaudet, joita on ajoittain tullut katsottua – aivan omalle tasolleen nousseena esityksenä. En tunne Saara Aaltoa yhtään enempää kuin julkisesta kirjoittelusta on tullut luettua, mutta kaikesta lahjakkuudesta ja taituruudesta huolimatta ura ei ole vielä lähtenyt sellaiseen lentoon, jota ehkä on odotettu ja jonka artisti ansaitsisi. Suomikaan ei ole täysin lämmennyt artistille. Muistan lukeneeni haastattelun, jossa laulaja itsekin pohti suomalaisten tiettyä nihkeyttä tätä kohtaan.

En ole seurannut pätkääkään X Factoria ennen viime viikkoja, jolloin sattumalta avasin töllöttimen juuri Saaran esityksen aikaan. Olin kuullut Aallon osallistumisesta brittiläiseen kykykilpailuun, mutten ollut kiinnittänyt siihen isompaa huomiota. Näkemäni ja kuulemani kuitenkin kolahti. Isosti. Kokemus oli myös valtava harppaus siihen, mitä olin kokenut muutaman vuoden takaisessa ensikohtaamisessa. Sittemmin katsoinkin lähes kaikki esitykset finaaliin saakka.

Kävi erittäin selväksi, että Saara Aalto oli nyt kokoisellaan lavalla ja kokoisessaan tuotannossa.

Tästä tuli mieleen amerikkalaisen markkinointigurun Seth Godinin taannoinen blogikirjoitus siitä, minkä kokoinen kala itse kukakin on ja minkä kokoisessa lammikossa itse kukakin uiskentelee. Tai pitäisi olla. On hyvä olla iso, sillä iso saa isoimman saaliin. Jutun pointti ei kuitenkaan ole se, miten iso joku on, vaan onko tämä oikealla lammikolla. Bisnespotentiaali piilee siinä, että löytää sopivan lammikon, jossa voi tehdä mahtavia juttuja ja olla iso.

X Factor on osoittanut, että Saara Aalto on iso kala. Eikä hänelle oikea lammikkokaan ole kovin pieni. Menemättä enempää siihen, millainen lammikko X Factor on, aiempien tuotantokausien voittajien tarinat huomioiden ykkössija ei välttämättä olisi tarkoittanut yhtään mitään. Onneksi kansainvälisestä musabisneksestä löytyy toinen toistaan isompaa ja pienempää lammikkoa, joissa tehdä globaalisti merkittäviä ja kiinnostavia juttuja. X Factor on näyttänyt, että Saara Aallossa on sitä jotain. Lopulta kakkossija tässä mittelössä lienee todellinen voitto. Nimittäin tähän asti kilpailujen kakkossijat ovat tarkoittaneet entistä kovempaa työntekoa ja nälkää mennä eteenpäin. Laulukilpailun voitto ei varmasti ole kenellekään vakavasti otettavalle artistille lopullinen maali. Toisekseen toinen sija voi antaa Saara Aallon kaltaiselle oman tien kulkijalle juuri sen vapauden, mitä oman eeppisen lammikon etsiminen edellyttää.

Saara Aalto ei ole tv-formaattilaulaja, joita vain tuotannot tarvitsevat elääkseen vaan artisti ja yrittäjä, joka on reippaasti lähtenyt hyödyntämään uberteollisen X Factorin kaltaista megatuotantoa oman unelmansa tavoitteluun. Artistiuttakin enemmän minua kiinnostaa, millainen yrittäjätarina tästä kehittyy. Uskon, että käsillä on aineksia moderniin suomalaisuuteen, jota sekä me että maailma tarvitsevat.

Onnea saavutuksesta ja tsemppiä työntekoon matkalla kohti omaa lammikkoa, olipa se miten iso tahansa!