Oletko lukutoukka? Mikäli kyllä, olet todennäköisesti tulevaisuudentekijä.
Aloitin viime vuonna juttusarjan erilaisista tulevaisuusosaajista. Nopeasti kävi ilmi, että yksi yhdistävä tekijä haastateltujen välillä on ahkera lukeminen. Lukeminen näyttää yhdistävän muutenkin edelläkävijöitä ja muutoksentekijöitä. Ajatukset eivät synny tai kehitys tyhjiössä. Lukeminen on tehokas tapa saada ajatteluun sytykettä, haastetta ja peilauspintaa. Kirjallisuus aktivoi mieltä uusiin yhteyksiin.
Osana juttutuokioita pyysin jokaiselta haastateltavalta lukuvinkkejä, joko omaa tai muiden tuotantoa. Mikä on inspiroinut heitä? Miten he ovat pyrkineet inspiroimaan muita?
Valitsin saamistani vinkeistä 12 kirjaa. Tässäpä lukemistoa vuoteen, vaikka joka kuukaudelle.
Piia Leino: Taivas (2018)
Piia Leino: Yliaika (2020)
Kaksi hyvin erilaista fiktiota 2050-luvun Helsingistä.
Elina Hiltunen: Tulossa huomenna (2019)
Aikamme megatrendejä ja niiden ennakoituja vaikutuksia. Kirjan lähdeaineisto on massiivinen ja tyydyttää vaativankin lukijan tiedonjanon.
Mikko Dufva: Megatrendit 2020 (2020)
Sitran ennakointityön kiteymä 2020-luvusta, siihen vaikuttavista ilmiöistä ja niiden välisistä jännitteistä. Julkaisu on vapaasti ladattavissa Sitran sivuilta.
Mika Aaltonen: Huomisen yhteiskunta (2019)
Millaiselle ajattelulle tekemisemme pitäisi 2020-luvulla perustua? Kirja tuo lukijan aikamme suurimpien yhteiskunnallisten haasteiden äärelle, mutta tarjoaa myös näkymiä uusiin avautuviin mahdollisuuksiin.
Antti Merilehto & Mika Aaltonen: Tekoäly – Ihminen ja kone (2019)
Tekoäly muuttaa arkeamme kuin sähkö aikanaan. Se vaikuttaa tapaamme toimia ja tehdä töitä. Mutta mikä on työnjako ihmisen ja koneen välillä ja miten sitä voitaisiin tulevaisuudessa myös johtaa?
Sirkka Heinonen & Joni Karjalainen: Electrification in peer-to-peer society (2019)
Millainen päästövapaa maailma meillä voisi olla ja miten sinne voitaisiin päästä? Neljä Pariisin ilmastotavoitteisiin tähtäävää skenaariota vuoteen 2050.
James Bridle: New Dark Age – Technology and the End of the Future (2018)
Mitä enemmän maailma ympärillämme digitalisoituu, sitä pienemmiksi käyvät mahdollisuutemme ymmärtää sitä. Mitä enemmän meillä on tietoa saatavilla, sitä vähemmän tiedämme. Uuden teknologian hallitsema tulevaisuus ei ole välttämättä erityisen hyvää ja kaunista.
Kenneth Mikkelsen & Richard Martin: Neo-Generalist (2016)
Oletko mukavuusalueellasi muutoksessa ja jatkuvassa uusiutumisessa? Onko sinun vaikea kertoa toisille mitä käytännössä teet? Tämä kirja voi selittää, kuka olet.
Kirsi Piha & Mika Sutinen: Muutosvoimaa (2020)
Kyky muuttua on erilaisille organisaatioille kohtalon kysymys. Tästä vinkkejä muutoksen johtamiseen.
Stanley McChrystal: Team of Teams (2015)
Johtamisoppia Lähi-idän taistelukentiltä. Kun armeijan perinteinen keskitetty johtaminen vaihdetaan äärimmäisen ketterään, hajautettuun ja matalan hierarkian tiimityöhön.
Kirsti Lonka: Oivaltava oppiminen (2015)
Kaikkeen oppimiseen liittyy oivaltamista. Tästä oppia ihmettelyn ja luovuuden valjastamiseen oppimisen ja opettamisen tueksi.
Kuva: Sharon McCutcheon / Unsplash